Wednesday, January 14, 2009

Kebenaran Pindah Milik tanah di Pahang: Antara yang terlambat di dunia?


Waktu saya tulis artikel ni saya tengah pening kepala fikir pasal jual beli tanah, rumah kediaman dan bangunan yang saya uruskan. Semuanya melibatkan urusan pindah milik tanah yang mempunyai sekatan dari Pihak Berkuasa Kerajaan Negeri (consent). Bagi yang biasa jual beli tanah mesti mengeluh. Lambatnya urusan pindah milik ini.

Untuk yang tak faham isu kali ni, biar saya terangkan sikit. Status tanah di Pahang ni ada beberapa kategori:
 • Tanah hak milik kekal pegangan bebas (Geran Mukim)-selama-lamanya dan tak perlu kelulusan Kerajaan untuk pindah milik

 • Tanah hak milik sementara (HSM,HSD) mempunyai sekatan dari Pihak Kerajaan Negeri, Pejabat Tanah dan Galian atau lain-lain agensi

 • Tanah Pajakan Mukim (PM)- selama 99 tahun dan mempunyai sekatan seperti item kedua

Item pertama, takde masalah sangat sebab kalau nak pindah milik ke nak gadai atau pajak tak payah pergi pejabat tanah. Tetapi yang menjadi isu adalah item kedua dan ketiga. Mesti mendapat kelulusan Kerajaan Negeri atau dalam bahawa kampungnya kelulusan Menteri Besar, memandangkan bidangkuasa tanah di bawah kuasa negeri. Proses kelulusan bermula dari pemohon memohon Kebenaran Pindah milik melalui Borang 20 Kaedah 57 Butiran 20, Kaedah-Kaedah Tanah Pahang 1992 dan diserahkan kepada Kerajaan Pahang melalui Pejabat Tanah dan Daerah. Kerajaan pula akan bersidang melalui mesyuarat Exco akan meluluskan permohonan-permohonan tersebut. Semudah itu!

Apa yang berlaku, apabila isu kelewatan ini berbangkit dan baru-baru ini kedengaran dari sidang DUN Negeri Pahang, Menteri Besar menunding jari menyalahkan kakitangan kerajaan seperti Pejabat Tanah dan Galian (PTG) Pahang dan juga pejabat tanah dan daerah-daerah negeri Pahang melengah-lengahkan permohonan untuk di serahkan kepada Ahli Mesyuarat Kerajaan Pahang (AMK). Kakitangan kerajaan ini pula menyalahkan kerajaan kerana lambat meluluskan permohonan tersebut.

Kesannya? Rakyat tersepit!

Di ruang terhad ini saya nak cadangkan beberapa perkara:

 • Pindahkan (delegate) kuasa meluluskan permohonan kebenaran pindah milik kepada sama ada Pengarah PTG ataupun Pegawai Daerah sebagaimana dilaksanakan di beberapa buah negeri, dimana permohonan tak perlu tunggu mesyuarat exco
 • Pengecualian terhadap faedah yang terpaksa ditanggung oleh pemohon yang membuat pinjaman pembiayaan hartanah yang disebabkan kelewatan kelulusan kebenaran pindah milik
 • Anugerah dan tukar segera status tanah dari hakmilik sementara dan pajakan mukim kepada pegangan selama-lamanya dimana tiada kelulusan pindah milik diperlukan, sebagaimana yang dilaksanakan kerajaan Perak dan Kelantan. sekiranya timbul isu menjual tanah kepada pihak yang tidak bertanggungjawab, gubal kuasa Menteri Besar sekiranya terbukti benar urusniaga tersebut, Menteri Besar berkuasa untuk membatalkan urusan pindah milik kepada pihak tidak bertanggungjawab tersebut. Kerajaan Negeri akan dihormati dan dihargai, semua pihak tidak terbeban

Ingatlah..isu tanah ini tidak perlu dipolitikkan. Apa yang penting semua pihak senang berurusan dan urusniaga dapat disempurnakan sebaiknya. Saya percaya hampir semua peguam hartanah boleh bersetuju dengan saya. Penat..Pelanggan asyik nak cepat..

Kita tidak mahu kebenaran pindah milik tanah rakyat yang hanya sekangkang kera ini terlalu sukar, tetapi tanah rakyat beribu ekar terlalu mudah diserahkan kepada pihak yang tidak sepatutnya.

2 comments:

 1. Bukan setakat MB, DO pun lembab giler. Nak daftar geran 3 bulan, PTG Perak zaman Y.B. Nizar daftar p/milik siap dalam masa 5 jam. PTG Pahang kalau tak tanya sampai hilang dokumen pun tak daftar.

  ReplyDelete
 2. As-Salam...
  nak tanye sikit...boleh ke geran Pajakan Mukim diubah status menjadi Geran Mukim....negeri Selangor

  Din

  ReplyDelete