Sunday, May 10, 2009

Ulama' dalam bahaya


Isu yang nak saya bawakan kali ini takdela best sangat pun..Tapi saya nak jugaklah berkongsi pandangan tentang isu ulama' yang hangat dimainkan media hasad dan disambut pula oleh sesetengah golongan dalam parti yang merasakan diri mereka professional dan ulama' kononnya. Saya juga tidaklah berminat untuk menyahut rentak tari isu hangat ulama' dan professional dalam pemilihan sebuah parti di negara kita yang dimainkan secara hina oleh media tersebut.

Cuma apa yang ingin saya bentangkan kali ini adalah suatu insiden ngeri melibatkan ulama' yang berkhidmat dengan kerajaan yang menjadi "bolasepak" ditendang secara bebas ke serata "padang" tanpa pembelaan yang sewajarnya dan dimanakah pembelaan terhadap mereka ini.
Isu yang saya maksudkan ialah tindakan kerajaan Malaysia yang kerapkali menukar atau mengenakan tindakan disiplin terhadap guru agama ataupun ulama' yang bersuara agak lantang dari satu tempat kerja ke tempat kerja lain sewenang-wenangnya. Atas nama kakitangan kerajaan, kaki, tangan, mulut dan seluruh pergerakan ulama' ini tak ubah seperti patung pasar malam: cantik di luar tapi kosong di dalam..
Senario ini harus dipandang serius oleh semua pihak kerana ulama' walaupun berkhidmat dengan kerajaan adalah berbeza dengan penjawat awam yang lain seperti guru ataupun pegawai kebajikan masyarakat. Beza antara mereka adalah nilai. Nilai ulama' walaupun dimanapun mereka adalah begitu tinggi. Kecualilah ada di antara mereka yang merendahkan martabat mereka sendiri.

Saya ingin membawa satu kes yang saya wakili seorang ulama' kerajaan yang cukup berani pertahankan institusi ulama' dan ketegasan Islam. Pada 13/11/2007 saya mewakili Ustaz Zakaria Bin Khalib, Imam 1 Masjid Tengku Abdullah, iaitu Masjid Daerah Jerantut, Pahang. Beliau ditukarkan ke merata ceruk tempat di Pahang atas sebab kelantangannya berceramah menyatakan kebenaran. Terbaru beliau terpaksa ditukarkan ke Ibupejabat Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) di Pekan, Pahang. Alasannya, UMNO Bahagian Jerantut telah mengeluarkan satu surat bertarikh 15/9/2006 kepada Menteri Besar Pahang, Sultan Ahmad Shah dan Pengarah JAIP menyatakan bahawa Ustaz Zakaria telah menyatakan kesesatan Islam Hadhari, sikap tidak amanah sebahagian pemimpin yang berkuasa tetapi mengumpul kekayaan tanpa hiraukan rakyat serta tindakan membiarkan gejala murtad berleluasa.

Surat fitnah tersebut dihantar serta telah diminitkan untuk diambil tindakan oleh pegawai JAIP dengan beberapa nota berbentuk arahan tindakan diambil terhadap Ustaz Zakaria. Tanpa menyedari kehadiran surat ini, Ustaz Zakaria ditukarkan ke JAIP Pekan. Walaubagaimanapun, takdir Allah, Ustza Zakaria menemui surat tersebut ketika bertugas di situ. Beliau telah diserahkan surat tersebut oleh salah seorang rakannya. Terdedahlah rahsia sebenar kenapa beliau ditukarkan.

Beliau telah menemui saya, dan saya menasihatinya agar segera memfailkan tindakan ke Mahkamah. Saya kemudiannya telah mengadakan sidang akhbar di Mahkamah Tinggi Temerloh dan memfailkan Writ Saman terhadap Setiausaha UMNO bahagian Jerantut pada hari yang sama. Kes ini mendapat liputan meluas media negara ini. Setiausaha UMNO memfailkan Pernyataan Pembelaan dan menyatakan antara lain bahawa surat 15/9/2006 dibuat untuk kepentingan umum..Kepentingan umum apa kalau memfitnah?Atau memang tugas UMNO tukang fitnah dan jadi tukang tukar kerja orang..

Cuma apa yang lebih membuatkan darah saya mendidih apabila Setiausaha UMNO menyaman balik Ustaz Zakaria tersebut sebanyak RM3 juta. Alasan mereka, tindakan saman Ustaz Zakaria terhadap Setiausaha UMNO telah memalukan mereka. Apakah mereka tidak sedar apabila seseorang mengambil tindakan Mahkamah maka adalah terlindung dari sebarang tindakan mahkamah yang lain terhadap mereka atau dalam bahasa perundangannya dipanggil "Absolute Privilege"..Sekarang tindakan tersebut masih berjalan.

Saya bawakan kes hari ini kerana saya percaya bahawa ramai ulama' yang berkhidmat dengan kerajaan terancam sekarang ini. Namun bagi saya tidak ramai ulama' seperti Ustaza Zakaria ini. Sanggup ketepikan gaji, elaun, keistimewaan semata-mata menyatakan kebenaran. Bagi Ustaz ini harga diri dan nilai agama lebih tinggi dari hilangnya elaun yang diterima dari Suruhanjya Perkhidmatan Awam negeri atau persekutuan.

Ulama' hari ini bagi saya lebih banyak beretorik dari benar-benar menyelami denyut nadi dan bersama-sama mempertahankan kesucian agama. Mereka lebih selesa berkarpet tebal, punyai pemandu peribadi, kejar elaun lebih masa mahupun segak segak berjubah tetapi hanya menjadi pencacai dan peng'iya' tindakan zalim kerajaan. Walaupun alasan mereka bahawa perjuangan Islam 'dalam hati' mereka tetapi tindakan mereka amat mendukacitakan Islam. Mereka ini kalau datang ceramah pun duduk dalam gelap takut diambil tindakan dan ditukarkan. Tak ubah seperti pekerja lori sampah!

Sejarah Islam hari ini memperlihatkan betapa ulama seperti Hassan Nasrullah, Ahmedinajad mahupun beberapa ulama' terdahulu seperti Hassan Al Banna, syed Qutb dan lain-lain sanggup mengenepikan kepentingan diri demi Islam walaupun mereka berjawatan besar. Hari ini, di Malaysia tidak ramai seperti Ustaz Zakaria. Yang ada, ulama' yang cakap berdegar-degar berselindung di atas tabir ulama' tetapi membisu bila kezaliman dan tekanan ke atas Islam dan diri mereka. Atau sekurang-kurangnya ulama'-ulama' ini bersuara bila kejadian menimpa Ustaz Zakaria.

Saya cukup tabik hormat kepada ulama' seperti Tok Guru Nik Aziz, Allahyarham Dato' Ishak Baharum, Ust Kamal Shaari, Nasruddin Tantawi, Ust Nasarudin Mat Isa dan ramai lagi yang berani bersuara walaupun kehilangan tawaran dan jawatan. Bangunlah kawan-kawanku ulama'ulama' semua buanglah kerudung Ulama' sekiranya anda penakut berkata benar!

Jangan bimbang..Saya tegaskan sekiranya ulama' -ulama' sebenar ini diambil tindakan, saya akan pertahankan dengan darah saya!

Tapi bangkit lah!!!!

5 comments:

 1. ALLAHHUAKBAR,ALLAHHUAKBAR,ALLAHHUAKBAR

  ReplyDelete
 2. salam...hidup abg pa. protect our ulamak!!!

  ReplyDelete
 3. Sesekali update blog, benar-benar bermanfaat.

  Takde ke kes profesional yang dikenakan sebegitu?

  :)

  www.afyan.com

  ReplyDelete
 4. Salam
  ada professional yg kn tindakan begitu..Tp beza adalah nilai ulama..

  ReplyDelete
 5. Ulamak sendiri yang bodoh kerana suka mengkafirkan sesama islam (hj hadi) sebab itu mereka dalam bahaya.

  ReplyDelete