Wednesday, December 23, 2009

Bakal Raja Lawak Musim 4 dari Pahang!!

Isu penerokaan dan pencerobohan hutan secara haram melibatkan orang politik tidak langsung menggemparkan. Bukan apa, ia berlaku di Pahang! Berbeza kalau ia berlaku di negeri-negeri lain walaupun negeri diperintah Barisan Nasional mahupun Pakatan Rakyat. Sekiranya isu ini berlaku, pasti kecoh dan rakyat akan bercakap di sana sini. Rakyat di sana mahu hidup yang lebih baik dan sebuah kerajaan yang mengutamakan rakyat. Tapi rakyat Pahang hatinya "mulia". Mulia dan Pemaaf..


Kebanyakan pemimpin politik terutama PAS dan PKR seperti Pesuruhjaya PAS Pahang, Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man dan Pengerusi Perhubungan PKR Pahang bingkas bersuara mendesak agar nama penceroboh tersebut didedahkan setelah ia isu ini diletupkan oleh seorang Exco Kanan Kerajaan Pahang, Dato' Tan Aminuddin baru-baru ini. Saya memuji sikap tanggungjawab para pemimpin PR ini.

Namun apa yang boleh saya katakan, isu yang dikatakan besar ini bukanlah perkara luar biasa di Pahang. Sebelum ini pun macam-macam berlaku sehingga kerajaan Pahang nyaris disita dan berstatus bankrap kini. Bermula laporan audit yang mendedahkan salah urus khazanah negeri hingga kepada kelemahan kerajaan negeri dan karektor korup dan "criminal" walaupun tidak didakwa sesetengah pemimpin, menceritakan apa yang sedang berlaku di Pahang.

Pada hemat saya, tak perlulah Dato" Tuan Ibrahim bersusah payah nak minta didedahkan ataupun laporan SPRM atau Laporan Polis dibuat. Buat penat dan habiskan minyak petrol kereta sahaja. Bagi saya siri-siri pendedahan kelemahan kerajaan negeri tidak lebih dari Episod Mingguan Rancangan Raja Lawak. Tak payah lah kita meraung menjerit kerana cerita adalah cerita lawak. Tak payahlah kita memohon simpati pihak Polis atau SPRM kerana mereka tak lebih dari juri-juri yang terdiri dari para pelawak juga. Juri-juri memang juri professional, tapi mereka tetap seorang pelawak. Selama ini pun kita banyak mengadu kepada mereka..Tapi...

Rakyat Pahang janganlah jadi seperti penonton Raja Lawak yang sentiasa tergelak dan leka bila melihat rancangan tersebut. Kerana biasanya cerita pelawak tersebut hanyalah rekaan ataupun ditokok tambah. Rakyat Pahang kena bangun. Rasanya kerajaan Pahang dah lama melawak..Jangan nanti pelawak-pelawak ni berak atas kepala kita baru kita sedar..Rasa-rasanya Pahang ramai calon-calon Raja Lawak musim 4!

No comments:

Post a Comment